Hvorfor har vi hår?

For mange kvinner er hårfjerning en daglig bestrebelse. Dette gjelder også for mange menn - den gjennomsnittlige mannen bruker faktisk til sammen seks måneder av livet sitt på å barbere skjegget. Med tanke på at vi alltid streber etter å være velstelte og hårfrie, skulle man kanskje tro at evolusjonen gjorde sånn at vi ble kvitt plagsomme kroppshår for godt. Men faktum er at kroppshårene har mange viktige funksjoner, og derfor sørger kroppen for at de også vokser ut igjen selv om vi prøver så godt vi kan å bli kvitt dem. La oss ta en nærmere titt på noen av grunnene til at vi har hår på hele kroppen - selv på de mest ubeleilige og pinlige steder.

Hva ligger under?

Opphavet til hvert eneste lille hårstrå finnes under hudoverflaten. Der inne deler cellene i hårsekkene seg og mangedobles. Deretter dyttes de gamle cellene ut slik at nye hårstrå kan dannes. Hårstråene vil så vokse i en begrenset periode kjent som «anagen fase», før de hviler i den «teologene fase» og til slutt faller av. Den anagene fasen varierer i lengde avhengig av hårtype, og dette er grunnen til at hårene på hodet vokser i mye lengre tid enn hårene på for eksempel leggene.

Å svette eller å ikke svette

Vi klager over kroppshårene våre, men faktisk er mennesker relativt hårløse sammenlignet med andre pattedyr. De første urmenneskene var dekket av hår på hele kroppen, men denne kraftige hårveksten har forsvunnet gjennom menneskets evolusjon. Det kan vi være glade for - særlig i bikinisesongen. Med så mye kroppshår er det også større fare for å bli overopphetet. Det moderne mennesket har riktignok beholdt et tynt lag med kroppshår, og dette er for at vi skal kunne tilpasse oss selv de mest ekstreme kuldetemperaturer. 

Et beskyttende lag

Det håret det moderne mennesket har på kroppen har flere viktige funksjoner. Håret på hodet gir beskyttelse mot solen. Øyenbrynene holder øynene frie for svette og regn. Går vi tilbake til tiden da mennesker måtte jakte og beskytte familien i villmarken, hadde hårene på leggene, armene og ryggen den funksjon at de beskyttet mot kutt, skrubbsår og plagsomme insekter. Det moderne menneske trenger ikke lenger å jakte og overleve i villmarken, og trenden er nå myke, hårløse legger - i hvert fall blant kvinner.

En sensuell sak? 

De fleste kvinner synes at hår i bikinilinjen og under armene er mer til bry enn nytte. Men det tykke håret i disse intime sonene har faktisk en viktig funksjon. Intimhårene setter nemlig i gang utskilling av feromoner som lokker frem seksuell bevissthet i andre, og dermed gjør at man fremstår mer seksuelt attraktiv.

Hårfjerning

Dagens motebilde preges av hårløse kropper, og vi har alle slags hjelpemidler tilgjengelige for hårfjerning. Det er ikke rart at fjerning av kroppshår har blitt den store trenden den er. Voksing er den hårfjerningsmetoden som gir de mest vanlige langvarige resultatene, og Veet Easy Waxgjør at du kan få salongresultater hjemme. For en mer kortvarig løsning kan barbering og hårfjerningskremer være gode alternativer. Selv de mest bustete og ustelte øyenbryn kan forvandles med en enkel pinsett.

Det er mange grunner til at kroppen vår produserer hår - noen ganger på pinlige og ubeleilige steder. Det er jo fint å vite at kroppen spiller på lag med oss og beskytter oss, men den moderne kvinne ønsker likevel å fjerne hår på flere deler av kroppen. Med et bredt utvalg av hårfjerningsprodukter der ute, trenger ikke dette å være noe problem.