Inngrodde hår – hvordan unngå dem?

Inngrodde hår – hvordan unngå dem?

Ved alle typer av ikke-permanente hårfjerningsmetoder er det dessverre en viss risiko for å få inngrodde hår (eller pseudofolliculitis barbae som du kan si hvis du vil imponere noen). Inngrodde hår oppstår når hårsekken blokkeres av døde hudceller, og som et resultat begynner hårstrået å vokse sidelengs under huden eller innover i huden. Dette er særlig vanlig hvis hårene er krøllete, ujevne, eller nylig har blitt barbert. Inngrodde hår kan ses ved at hårstrået vokser ut på hudoverflaten, ofte som en krøll, mens enden stikker inn under overflaten igjen og vokser da innover. Ofte kan inngrodde hår også ses ved at man får en liten kvise som klør veldig.

Du vil være utrolig heldig hvis du aldri opplever inngrodde hår. Men heldigvis finnes det enkle ting du kan gjøre for å minimere sjansen for at inngrodde hår skal oppstå.

Skrubbing

Skrubbing er det beste og mest effektive forsvaret mot inngrodde hår. Dette fordi at å skrubbe huden gjør at du kvitter deg med død hud. Den døde huden sperrer for hårene og hindrer hårene i å vokse ut av hudoverflaten - hårene vokser heller sideveis eller innover under hudoverflaten. Det beste tidspunktet for skrubbing er i forbindelse med dusjing. Før du går i dusjen, start med å børste huden din med en svamp eller lignende da dette vil løsne opp den tørre huden. Deretter gjør du hele kroppen våt – fra topp til tå – og ved hjelp av svampen lager du små sirkler på huden. Start med føttene og jobb deg oppover kroppen. Husk å være vær ekstra forsiktig ved bikinområdet og andre steder der huden er litt ekstra sensitiv. Det tar ikke lang tid å skrubbe, og det vil dessuten minke risikoen for inngrodde hår betydelig.

Velg den riktige hårfjerningsmetoden

Det er knyttet større risiko for inngrodde hår ved noen hårfjerningsmetoder enn ved andre. Derfor er det lurt å velge riktig hårfjerningsmetode.

  • Barbering er raskt og enkelt, men hårstråene – som har skarpe kanter fordi de kuttes over hudoverflaten – har lettere for å gro innover.
  • Hårfjerningskremer løser opp hårene, i stedet for å kutte dem, og, risikoen for inngrodde hår er derfor mindre enn ved barbering.
  • Voksing er ofte det beste alternativet for å unngå inngrodde hår fordi håret fjernes ved roten. Når man vokser er det viktig å skrubbe huden for å få bort døde hudceller for at hårene ikke skal gro tilbake inn under huden. Varmvoks er den ideelle løsningen fordi den gjør at porene også åpnes så hårene kan gro ut på hudoverflaten.

Uansett hvilken metode du velger er det viktig å forsikre seg om at du mestrer det - ofte er det feil teknikk som fører til inngrodde hår. Husk på å alltid lese instruksjonene, og at øvelse gjør mester!