Skiftende holdninger til kroppshår

Skiftende holdninger til kroppshår

Det kan nesten virke som om samfunnets holdninger til kroppshår hos kvinner er skrevet i stein. De kvinnelige modellene som avbildes på reklameplakater og i blader er nesten uten unntak fullstendig vokset og nappet for kroppshår. Men har dette alltid vært det rådende idealet for kvinnekroppen? Vi skal nå se litt tilbake på historien, og oppdage at trender og holdninger til kroppshår har vært skiftende.

I begynnelsen…

Ideen med å fjerne kroppshår kom først med de eldgamle egypterne. Det finnes riktignok bevis på at man fjernet kroppshår før den tid, men da var det kun snakk om enkeltpersoner som gjorde det på grunn av ritualer eller av personlige årsaker - hårfjerning var ikke noen utbredt trend. Det var ikke før de eldgamle egypternes tid at samfunnet som helhet omfavnet hårfjerning som en mote. Egypterne - både menn og kvinner - fjernet alle kroppshårene ved å bruke barberblader, voksing (sugaring), eller primitive, enkle hårfjerningskremer. Disse hårfjerningspraksisene ble senere også tatt i bruk av romerne, men i begge kulturer var det mest vanlig blant de aller rikeste.

Middelalderen

Vi finner få bevis for eller imot at det var vanlig å fjerne kroppshår i middelalderen. Man har riktignok funnet barberblader, speil og hårkammer i vikingenes gravplasser. Dette tyder på at de tok veldig godt vare på utseendet sitt - og håret spesielt - og det vil derfor ikke være urimelig å anta at de også var opptatt av fjerning av kroppshår. Det var også på denne tid at Islam ble grunnlagt i Midtøsten, og i følge denne religionen skal armhulene være nappet og kjønnshårene barbert. Vi kan derfor med sikkerhet anta at trendene og skikkene med å fjerne kroppshår levde i beste velgående også i det første årtusenet.

En renessanse for kroppshår

I renessansekunsten er det ikke ett eneste kroppshår å se, og det følger at samfunnet ville la seg påvirke av dette. Man finner bevis i de ofte siterte anekdotene om kunstkritikeren John Ruskin da han ikke så seg i stand til å fullføre sitt ekteskap på grunn av sjokk og avsmak ved å se at hans kones nakne kropp var full av kroppshår!

Det 19.ende århundret

Selv om det har vært moter og trender for hårfjerning gjennom alle tider, var det ikke før det 19.ende århundret at disse trendene ble fulgt av folk fra alle samfunnslag. Hovedgrunnen til dette var den utbredte tilgjengeligheten av hårfjerningsprodukter, og de nokså aggressive markedsføringskampanjene: I 1915 lanserte Gillette den første barberhøvelen på markedet som var spesielt laget for kvinner. I forbindelse med lanseringen fremsette de følgende slagord: «Legg til rette for sommerkjoler og moderne dans! La oss fjerne de forkastelige hårene!»!

Hår i dag (borte i morgen?)

I dag er kvinner frie til å ta sine egne avgjørelser om hvor mye og hvor ofte de skal fjerne kroppshårene sine. Hvis du finner ut at du ønsker å fjerne kroppshårene – uansett om det er litt eller alt – kan Veet tilby deg et mangfold av løsninger for hårfjerning etter dine personlige preferanser. Uansett hva du velger, gjør Veet det enkelt for deg!